deutsch
  • Slider diesuedparkallee01

    Uwe Flöck

  • Slider img 7443 kl

    Uwe Flöck

  • Slider bild6777 kl

    Möni Quarch

  • Slider img 7449 kl

    Uwe Flöck

  • Slider diesuedparkallee03

    Dr. Thomas Bergener

  • Slider diesuedparkallee04

    Dr. Thomas Bergener

  • Slider bild6694 kl

    Möni Quarch

  • Slider bild6730 kl

    Möni Quarch

  • Slider suedpark 3

    Dr. Thomas Bergener

  • Slider suedpark 4

    Dr. Thomas Bergener

  • Slider suedpark 5

    Dr. Thomas Bergener

  • Slider suedpark 7

    Dr. Thomas Bergener

  • Slider suedpark 8

    Dr. Thomas Bergener

  • Slider img 7600.tifb kl

    Uwe Flöck

  • Slider am morgen danach

Die Südparkallee

A music instrument 140 meters long in the public room.

 

In the context of the Regionale 2006 the city of Solingen changed a fallow land basically to a park south of the complex of buildings of its former goods station.

The former gravel (car park) place is now structured by a street, a subsegment of the Korkenziehertrasse (corkscrew route) and by a double series.of 44 very young little trees.

 

A perspective which fires the imagination of Iris Saenger and Wolfram Lakaszus:

We saw the condition of the area still harshly on some spots and the little trees crammed in scaffoldings.
We recognized the garden architecturally strict lengthwise structuring of the area and the double series of trees which provoked the association of an avenue/alley.

As generally known alley (avenue) is deduced  from the word "aller" (french). In the past the trees stood on the two sides of the way so that the traveler could be granted protection and orientation, even in fog and twilight but also in great heat and wind.
The root system also served as stabilization and protection from erosion and sludge accumulation for the former unsurfaced ways.

The historical motives for the construction of an avenue/alley in Solingen may appear insignificant, from todays perspective, but one can't help feeling that trees and way have somehow shifted from eachother in Solingen.

With our project we threw some "light" on the (garden-) architectural aspects and inspired to the scrutinization of this room between goods halls and rail track.

We reinforced the existing structure of the area with light and an interaction scheme and made the aesthetic or emotional field of experience of a classic alley comprehensible simultaneously.

We therefore allured the visitors with light and harmonic sounds to the meadow between the trees.

context

Solingen 24h-live, 2006

colleagues involved

Iris Saenger

sponsored by

Stadt Solingen
Stadtwerke Solingen
Alexanderwerk AG, Remscheid
Jens Berger Elektrotechnik GbR, Lahn
Güterhallen e.V., Solingen